Çocuklar hakkında risk taşıyan faktörlerin artmasıyla birlikte çocuk koruma kapsamında yenilikçi projeler ortaya çıkmaktadır. Kurum ve kuruluşlar, çocukların güvenli bir dünyada yaşamalarını sağlamak için kendi bünyelerinde veya işbirlikleri ile araştırmalar yürütmektedir. Araştırmalarda alınan sonuçlar ise sözel verilere dönüştürülerek çeşitli materyaller geliştirilmektedir. Bu bağlamda ruh sağlığı uzmanlarına yol gösterici nitelik taşıyan söz konusu materyallerin kullanımlarının yaygınlaşması planlanmaktadır.
Hayata Destek Derneği’nin çocuk işçi olarak çalışan veya çalışma riski altında olan ve/veya örgün eğitime erişemeyen çocuklar için Unicef ile birlikte hazırladığı “Psikososyal Destek Rehberi”, toplamda 4 modülden oluşmaktadır. Modüller, 2019 yılında derneğin çalışmalarına yönelik belirlenen pilot illerde (Adana, Hatay, Şanlıurfa merkez ve Viranşehir, Diyarbakır) yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanmıştır. İlk kitapçık konu hakkında hazırlanan teorik çerçeveyi sunmaktadır. Diğer modülller ise sırasıyla;
- 6-8 Yaş Psikososyal Destek Uygulama Rehberi
- 9-13 Yaş Psikososyal Destek Uygulama Rehberi
- 14-18 Yaş Psikososyal Destek Uygulama Rehberi ismini almıştır.
Kitapçıkların her birinde yer alan çalışmalar oturumlar halinde düzenlenmiştir. Isınma etkinlikleriyle başlayan süreç, verimliliği kanıtlanmış diğer etkinliklerle birlikte bütün halinde uygulanmaktadır. Ruh sağlığı uzmanlarının rehberliğinde ihtiyaca ve imkanlara yönelik olarak uygulamada değişiklik yapılabilmektedir.
Psikososyal destek uygulama rehberi kapsamında düzenlenen kitapçıklarını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz. Herkese iyi çalışmalar dilerim.