Gelişen teknoloji sayesinde bilgiye ulaşmanın oldukça kolay olduğu günümüzde, elde ettiğimiz bilgileri nasıl kullanacağımızı biliyor muyuz? Bilginin işlenmesi sürecinde gerekli olan zihinsel becerileri nelerdir? Bu sorulardan yola çıkılarak hazırlanan altı şapkalı düşünme tekniği, farklı bakış açılarını gündeme getirerek düşünme ve tartışma üzerine eğitsel bir zemin hazırlıyor.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği, Edward De Bono tarafından geliştirilmiş olup adını farklı görüşleri temsil eden altı farklı renge sahip şapkadan almıştır. Olumlu düşünmeden yaratıcılğa pek çok kategorinin ele alındığı bu şapkaların özelliklerine birlikte bakalım;
YEŞİL ŞAPKA: Yaratıcılığı temsil eder. Yen, yaratıcı, özgün fikirler geliştirme ve var olan fikirler hakkında değişiklik yapmayı içerir.
SARI ŞAPKA: Olumlu düşünmeyi temsil eder. Olumlu ve yapıcı düşüncelere odaklanılmasını sağlar. İyimserlik ön plandadır.
KIRMIZI ŞAPKA: Duyguları temsil eder. Öfke, korku, şüphe, sevinç, mutluluk gibi temel duyguların yanısıtılmasına yardımcı olur.
SİYAH ŞAPKA: Eleştiriyi temsile eder. Karar verilecek konunun riskleri ve zorlukları hakkında fikir yürütülen şapkadır. Tercihlerin neden yazılmaması gerektiği ile ilgilenir.
BEYAZ ŞAPKA: Objektifliği temsil eder. Tarafsız düşünmeyi içerir. Var olan bilgiler gözden geçirilerek eksikler tespit edilmeye çalışılır.
MAVİ ŞAPKA: Süreç yönetimini temsil eder. Düşünme sürecinin organize edilmesini ifade eder. Genellikle en son takılarak genel sonuçlar analiz edilir.
Keyifli çalışmalar..