👩🏼 Ülkemizde son yıllarda sayıları artan kaliteli yapımlara bir yenisi daha eklendi! Yayımlandığı günden bugüne ses getiren yerli bir Netflix dizisi olan Fatma’dan bahsedeceğiz bugün. Psikolojiyle nasıl bir ilgisi var? İzleyiciyi kendisine çekmeyi nasıl başardı? Aynı kulvarda görülen Bir Başkadır ile benzer ya da farklı yönleri var mı? sorularına yanıt arayacağımız dizinin künyesi ile başlayalım;


📌Dizinin Adı: Fatma

📌Yönetmen: Özer Feyzioğlu, Özgür Önürme

📌Oyuncular: Burcu Biricik, Uğur Yücel, Mehmet Yılmak Ak

📌Bölüm Sayısı: 6

📌Tür: Dram, Gerilim 

📌Yapım Yılı: 2021


👩🏼Otizmli oğlu Oğuz ve karanlık işlere bulaşmış eşi Zafer’le yaşamını sürdüren Fatma, doğup büyüdüğü köyünden oğlunun tedavi olması umuduyla İstanbul’a gelir. Yoksulluk içinde geçen hayatı, eşi Zafer’in kayıplara karışmasıyla alt üst olur. Kurtuluşunu eşinin dönüşüne bağlayan Fatma, çaldığı her kapıya eşini sorar ve onu aramaktan hiç vazgeçmez; ancak bir gün eşini aramaya gittiğinde yaşadığı olay onu suç dünyasının içine çeker.


📌Yazının devamı spoiler içermektedir!


👩🏼Eşini bulduğunda ilk olarak oğullarının vefat haberini verecek olan Fatma, faturalarını dahi ödeyemez duruma gelince harekete geçmeye karar verir; ancak attığı her adımda “kadın başına” sözüyle kaplı bir duvar örülür. Toplumsal cinsiyet rolü henüz çocuklukta işlenmiş olan Fatma, futbol oynamasının yadırganmasıyla başlayan hayatına “yanında bir erkek olmadan” herhangi bir işini görememe tabusuyla devam eder.


👩🏼Suç dünyasına adım atmasıyla birlikte bir dizi cinayet serisinin faili olan Fatma, kendisini güvende hissetmediği anlarda cinayetle sonuçlanan olaylara karışır. Peki Fatma’nın benzer hikayelerden farkı nedir?


“Sen hiç yakalanmadın; çünkü hiç kaçmadın.”

👩🏼Fatma’nın içinde bulunduğu durumu en iyi özetleyen cümle bu olsa gerek. Fatma temizlik işleriyle hayatını devam ettirmektedir ve son derece “normal” görünen yaşamının herhangi bir aşamasında çevresindekilerin dikkatini çekmez. Bunlara polis de dahil! O toplumun zararsız bir parçasıdır ve cinayeti itiraf ettiği anlarda bile çoğu zaman söyledikleri dinlenmez ya da oğlunun vefatının verdiği çökkünlüğe yorulur.


👩🏼Fatma’nın travmatik yaşamının başlangıcı çoğu hikayede olduğu gibi çocukluk yıllarına dayanır. Cinsel istismara maruz kalması sonucunda köyde “çürük” olarak anılır. Bu acıyla yaşamına devam eden Fatma için evlenmesi ve çocuk sahibi olması, yeni bir dönüm noktasını beraberinde getirir. Otizmli oğlunu kabullenemeyen eşi, Fatma’nın hiç tanımadığı biri haline gelir ve bu dönüşüm Fatma’nın yalnız bir yaşam sürmesine kadar gider.


👩🏼Hayata tutunma sebebi olan Oğuz’un otizmli olması ve okulda bile veliler ve öğretmenler tarafından istenmemesine Fatma’nın cevabı şöyle olur;

“Sizin bu dünyaya sığdıramadığınız oğlumu şimdi ben tabuta nasıl sığdıracağım.”


👩🏼Yaşadığı travmalardan haberdar olmasına rağmen ona destek vermekten çekinen kardeşi Mine (Emine), Fatma’nın yaşamındaki krizleri fırsata çeviren komşusu Kadriye, neredeyse finale kadar peşinde koştuğu gerçeği ondan saklayan Bayram ve diğer kurbanlar Fatma’nın yaşamını yönlendiren mihenk taşlarıdır.


-“Senin bu adamlarla ne işin olur Fatma Yılmaz?”

-Temizlik!

👩🏼Fatma’nın bu manidar cevabıyla başlayan dizi, klasik mafyatik suç dizilerinden “bizden biri” olarak görünmez bir kalıba bürünen Fatma’nın kimliğiyle sıyrılır. Yaşadığı değişim ve dönüşüm final sahnesiyle tamamlanır ve Fatma kendi çizdiği özgürlüğüne kavuşur.


👩🏼Benzer hikaye olarak karşılaştırılan Bir Başkadır ile örtüştüğü nokta Anadolu kadını portresiyle kendini belli eder. Özellikle çocukluk çağında yaşanan travmatik olaylar, bitirilmemiş işler ve psikolojik çöküş bağlamında benzer çizgilerde ilerlediği noktalar bulunmaktadır. Her ikisi de dizi tarihimize kaliteli birer yapım olarak eklenmiştir diyebilirim.


👩🏼Sezon finali yapmış olsa da bence tadında bitirilmiş bir final olarak da kabul edilebilir. Sizler de izlediyseniz ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim..


👩🏼Keyifli seyirler..


👩🏼Psiket..

2 Comments

  1. Merhaba yazınızı çok beğendim, sade ve anlaşılır olmuş. Fatma'yada bir şans vermeyi düşünüyorum 🙂 Siz yazılarıma göz atarsanız sevinirim:)

  2. Merhabalar, öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bana link gönderirseniz ben de yazılarınızı incelemek isterim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar