Gün içinde ne yaparsanız yapın yorgun olduğunuzu hissettiğiniz oldu mu? Rutinlerinizi değiştirmek ya da geceleri erken uyumak çözüm olabilir diyerek denediniz ama hala bir şeyler ters gidiyorsa bilmeniz gereken bir kavram olabilir: Kronik Yorgunluk!
Virüs sonrası yorgunluk sendromu olarak da adlandırılan ve kısaca KYS/ME denilen kronik yorgunluk, gençler için en az 3 ay yetişkinler içinse en az 6 aylık süreçte sürekli yorgun hissetme durumudur. Günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenize engel olabilecek derecede etkili olabilen bu durum öncelikle içeriğini anlayarak ve ardından da bazı temel önlemler alınarak aşılabilmektedir.
Kronik yorgunluğun tanımlanması ve çözümlenmesinde adım adım rehber niteliğinde bir kitap önerisi ve kitabın içeriğiyle ilgili bilgileri incelemeden önce kitabın künyesine göz atalım;
KİTABIN KÜNYESİ
Kitabın Adı: Overcoming Chronic Fatigue in Young People / Gençlerde Kronik Yorgunluk
Yazarı: Dr. Katharine Rimes, Prof. Trudie Chalder
Çevirmen: Nihan Azizlerli
Türü: Kişisel Gelişim, Sağlık
Sayfa Sayısı: 158
Basım Yılı: 2016
Dr. Katharine Rimes ve Prof. Trudie Chalder, yıllarca kronik yorgunluk üzerine çalışmış ve bilişsel davranışçı terapi konusunda uzmanlık seviyesine gelmiş iki psikologtur. Bu kitabı yazmalarındaki temel amaç, içeriğinde yer alan bilgilerin bir sağlık yetkilisi eşliğinde uygulanması ve fayda sağlanmaya çalışılmasıdır. Bireysel olarak yapılan uygulamalar önerilmemekte ve uygulanması halinde de sorumluluk kabul edilmemektedir.
Kronik yorgunluğun bir anda gelişebileceği gibi etkisini yavaş yavaş gösterebileceğini belirten psikologlar, çok fazla şey yapmaya çalışanlar ve yüksek hedefler koyanların bu tür durumları düzenlenmeye çalışmasına yardım ile ilgilenmektedirler. Düzenli bir etkinlik planı yapmak, hedefleri adımlar halinde sıralamak hatta dinlenme zamanlarını bile etkinlik takvimi ile belirlemek başlangıç için önemli püf noktalardır.
Kitabın ilerleyen bölümlerinde, kronik yorgunluğu tetikleyen en önemli faktörlerden birinin işlevsiz düşünceler olduğu ve bu durumun kronik yorgunluğun aşılmasını engellediği fikrinden yola çıkılarak bilişsel davranışçı terapi aracılığıyla olumlu yönde ilerleme kaydedilebileceği hususu öne sürülmüştür. Bunun yanı sıra stresin bedenimizde oluşturduğu etkiler ve kronik yorgunluğu etkileme durumu da ele alınarak bahsi geçen konularda sıklıkla konuyu destekleyici tablolar ve çizimlerden faydalanılmıştır.
Kişide isteksizlik, halsizlik ve işlevsizlik gibi hislere yol açan kronik yorgunluk durumu, eş zamanlı olarak sosyal yaşamı da etkilemektedir. KYS/ME öncesinde aktif katılımcı olarak rol alan bir kişi sonrasında otomatik düşüncelerin etkisiyle sosyalleşmeyi öteleyebilir. Bu tür düşüncelerin sıklığı ise kronik yorgunluğun aşılmasına ket vurabilir.
Kronik yorgunluk konusunda oldukça kapsamlı bir içerik sunan kitabı okunacaklar listenize eklemeyi ve altını çizerek ilerlemeyi unutmayın!
Keyifli okumalar dilerim.
Psiket..
[…] KRONİK YORGUNLUK SENDROMU TEMALI KİTAP ÖNERİSİ […]