🎥Herkese merhabalar, alışık olduğunuz terapist-danışan filmlerini unutun! Bugünkü film önerisinde, Tunus’ta, insanların işsizlikle ve çeşitli sorunlarla mücadele ettiği bir dönemde bir psikoterapi kliniğinin açılma süreci ve psikanalistin yaşadığı zorlukları ele alacağız.

🎥Öncelikle filmin künyesine ve özetine göz atalım:

🎟FİLMİN ADI: Arab Blues

🎟YÖNETMEN: Manele Labıdı

🎟OYUNCULAR: Gülşifte Ferahani, Majd Mastoura, Feryel Chammari, Aisha Ben Miled

🎟SÜRE: 1 Saat 30 Dakika

🎟TÜR: Komedi

🎥Genç bir kadın olan Selma, 10 yıl Paris’te yaşadıktan sonra memleketi Tunus’a geri döner. Kuzeni onun Paris’i bırakıp neden geri döndüğüne bir türlü anlam veremez. Selma burada bir psikoterapi kliniği açar. İnsanlar başlarda psikiyatri kliniğine gitmeye şüpheci yaklaşır. Ancak çok geçmeden devrimden sonra insanların konuşma ihtiyacının artması onların kliniğe gitmelerine neden olur.” (sinemalar.com’dan alıntıdır)

🎥Bir cümle ile filmi anlatacak olsaydım, “Tunus’a psikolojiyi getiren film” derdim. Filmde üzerine konuşulacak, analiz edilecek çok nokta var. Öncelikle Selma’dan başlayalım. Genç, başarılı, hırslı, tuttuğunu koparan bir kadın. Uzunca bir süre eğitimini aldığı mesleği icra edebilmek için mücadele veriyor. Üstelik bu mücadele yalnızca bürokratik düzeyde. Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede, diploma aldıktan sonra oluşan en büyük kaygı, yeterlilik kaygısıdır. Lisansüstü eğitimler ya da sertifika programları ile bu kaydı giderilmeye çalışır. Oysa Selma için durum daha karmaşıktır. O kendine güvenmiş hatta pek çok danışanıyla bağ kurabilmiştir; ancak işini resmî yolla yapabilmesinin önünde engeller vardır.

🎥Başta konuşmak için kimsenin para ödemeyeceği anlayışı hakim olsa da zamanla konuşmaya ve kendisini anlatmaya ihtiyacı olan insanların hayatlarına dokunmaya başlar Selma. Paris’ten gelmiş olması ve Tunus’ta yeni bir hayata başlama isteği hemen herkes tarafından “tuhaf” karşılanır. Bir insan neden Paris’i bırakıp Tunus’a gelir ki diye düşünürler. Ancak Selma, idealist kişiliği sayesinde tüm zorluklarla mücadele etmeye başlar.

🎥Film, günlük hayatın bir parçası gibi gösterse de içerisinde intihar, depresyon gibi konuları ustalıkla işler. Mücadele devam ederken yapılan seanslar esnasında, danışma kuralları, terapistin görevleri, danışmanın sorumlulukları gibi pek çok konuya da değinilir.

🎥Herkese keyifli seyirler dilerim.

🎥Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar