Psikolojik danışmana soruyorum serisinin ikinci röportajı geldi! Farklı alanlarda çalışan psikolojik danışmanlarla röportaj yaparak öğrenciler, yeni mezunlar ve iş değişikliği yapmayı düşünenler için bir rol haritası çıkarmayı amaçladığım projenin bu seferki durağı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı. Psikolojik danışmanlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda öğretmen kadrosunda ya da ASDEP personeli olarak çalışmaktadır. Bakanlıkta çalışma koşulları ve sosyal hizmetlere dair tüm soruları, psikolojik danışman/ASDEP personeli Fatma Tanyeri yanıtladı!
RÖPORTAJ BAŞLIYOR!
Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
Merhaba ismim Fatma TANYERİ, Giresun Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 2016 mezunuyum. Evliyim ve 1 yaşında bir oğlum var. Bandırma Sosyal Hizmet Merkezi’ nde 5 yıldır ASDEP personeli olarak çalışmaktayım.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda psikolojik danışman kadrosu yok. Ancak son zamanlarda psikolojik danışmanların da görev aldığı ASDEP kavramını sıkça duymaya başladık. Bu çalışma alanı hakkında bilgi verebilir misiniz?
ASDEP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ nın 2016 yılından bu yana devam etmekte olan bir projesidir. Açılımı Aile ve Sosyal Destek Projesi’ dir. Bu proje kapsamında psikolojik danışmanlık, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji ve aile ve tüketici bilimleri mezunları istihdam ediliyor. Projenin temelinde halk devlete gitmeden halka hizmet sunma (arz odaklı) yer alıyor. Hane ziyaretleri yapılarak ziyaret edilen hanelerde bulunan sorun ve sıkıntıların giderilmesi ve risk haritalarının çıkarılması amaçlanıyor.
Fakat ASDEP projesi kapsamında işe başladığınızda sadece projede çalışmıyor aynı zamanda sosyal hizmet merkezlerinde yürütülen iş ve işlemleri de gerçekleştiriyorsunuz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ na atanma süreci nasıl gerçekleşmektedir? KPSS ve mülakat süreçleri ne şekilde yürütülmekte ve puanlamalar nasıl yapılmaktadır?
Ben işe başladığımda ASDEP alımları farklıydı. Her il ayrı ayrı ilana çıkıyor, il il başvurular alınıyor ve mülakatlar yapılıyordu. Ancak son alımlar KPSS P3 puan türünde atama ile yapılıyor. 70 üzerinde puanı olanlar başvuru yapabiliyor. Başvuru yapanlar arasından en yüksek puandan itibaren sıralama yapılıyor ve belirlenen kadronun 3 katı oranında aday mülakata çağrılıyor.
Mülakatlarda genel olarak sosyal hizmetlere ilişkin sorular ve ek olarak genel kültür soruları soruluyor. Ancak şu an yapılan mülakatlarla ilgili çok net bilgiye sahip değilim.
Psikolojik danışmanlar sosyal hizmetlerde hangi alanlarda görev almaktadırlar?
Psikolojik danışmanlar sosyal hizmetlerde bütün birimlerde çalışabilmektedir. Bu birimler uygulama birimi (sosyal ve ekonomik destek, korunmaya ihtiyacı olan çocuklar, kadın hizmetleri, engelli evde bakım), başvuru tespit birimi, eğitim danışmanlık birimi, şehit yakınları ve gaziler biriminde görev almaktadırlar. Ben bulunduğum kurumda uygulama biriminde kadın irtibat noktası olarak görev yapıyor ve şiddet mağduru kadınlar ile çalışıyorum.
Sosyal Hizmet Merkezlerinde yer alan Eğitim ve Danışmanlık birimleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bildiğimiz anlamda psikolojik danışma hizmeti veriliyor diyebilir miyiz?
Eğitim ve Danışmanlık birimleri Bakanlık tarafından verilen eğitimleri gerçekleştiren ve e-devlet üzerinden yapılan aile danışmanlığı başvurularına cevap verilen birimdir. Başvurular yapıldıktan sonra randevu verilir ve ilk görüşmeden sonra psikolojik danışmaya devam edilip edilmeyeceği belirlenir. Eğer devam edilecekse bir sonraki seans danışman ve danışanın uygunluk durumuna göre tercih edilir. Yani sosyal hizmetlerde yer alan eğitim ve danışmanlık birimlerinde bildiğimiz anlamda danışmanlık hizmeti veriliyor diyebiliriz.
Peki aile danışmanlığı hakkında bilgi verebilir misiniz? Kimler aile danışmanlığı yapabilir?
Aile danışmanlığı, Bakanlık tarafından sosyal hizmet merkezleri aracılığıyla vatandaşlara ücretsiz olarak sunulan bir hizmettir. Bu hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden veya bireysel olarak sosyal hizmetlere başvuru yapabilir. Hizmeti, Bakanlık tarafından verilen aile danışmanlığı eğitimini alan personeller verir. Bu personeller, psikolojik danışmanlar, sosyal çalışmacılar, sosyologlar, psikologlar ve çocuk gelişimciler gerçekleştirebilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışan psikolojik danışmanların kadro, özlük hakları, maaş durumları vb konularda bilgi verebilir misiniz?
Kadro konusunda Bakanlığımızda ikilik var diyebilirim. Projenin başladığı ilk iki yılda alınan ASDEP personelleri taşerondan kadroya geçip 4D kadrosunda yer alırken 2019-2020 yılından sonra alınan personeller 4B kadrosunda görev yapıyor. 4D’li personel kamu işçisi olarak geçerken 4B’li personel memur olarak görev yapmaktadır.
Ben 4D kadrosunda çalışıyorum. Haftalık 45 saat (08.00-18.00) çalışıyorum. Yıllık 20 gün iznim var. Aylık ortalama 13.000 TL maaş alıp 3 ayda bir 3900 TL civarında ikramiye alıyorum.
Bir psikolojik danışman olarak çalışma alanınızda mesleki anlamda doyum sağlayabiliyor musunuz?
Bir psikolojik danışman olarak tam doyum sağlayamıyorum. Şiddet mağduru kadınlarla çalışıyorum. Ancak psikolojik danışman olarak danışma almıyorum. Sadece kısa görüşme yaparak 6284 Sayılı Kanun kapsamında bilgilendirme yapıyorum. Ancak Bakanlığımızın verdiği aile danışmanlığı eğitimini aldım. Çok sık olmasa da aile danışmanlığı hizmeti sunuyorum. Bu hizmeti verdiğim sırada mesleki doyum sağlıyorum diyebilirim.
Sosyal Hizmetlerde çalıştığınız süre boyunca karşılaştığınız olumlu ve olumsuz özellikler nelerdir?
Dezavantajlı gruplarla çalışıyor olmak kişide ikincil travmalara evet olabiliyor. Bir süre sonra, yaşanan olumsuz olayları normalleştirmeye başlıyorum. Bunu fark ettiğinde kendimi kötü hissediyorum. Fakat insanların hayatına dokunabildiğimi gördüğümde de mutlu oluyorum.
ASDEP personeli olarak çalışmayı düşünen psikolojik danışmanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Belki aranızda tercih döneminde sosyal hizmetler mi yoksa PDR mi ikileminde kalanlar vardır. İşte bu alan tam onlar için 🙂 Şaka bir yana dezavantajlı gruplar ile çalışmayı düşünen meslektaşlarım için güzel bir alan diyebilirim.
Psikolojik danışmanlara yönelik film/dizi/kitap önerileriniz nelerdir?
Aslında küçük oğlum nedeniyle son zamanlarda çok fazla kitap okuyup film izleyemiyorum; ama bu anlamda çok güzel bir sayfa biliyorum. Psiket Danışmanlık sayfası çok iyi önerilerde bulunuyor 🙂 Bence herkes sayfayı incelerse kendine uygun içerikler bulacaktır.
Psikolojik danışman Fatma TANYERİ’ye röportaj serime olan katkılarından ötürü teşekkür ederim.