Gülseren BUDAYICIOĞLU’ nun danışanlarının hayat hikayelerinden derlediği olayların dizi sektöründe yer bulmasıyla birlikte psikoloji ve psikiyatri kelimeleri sık sık duyulmaya başlandı. Öyle ki çok izlenen yapımlarda bile popüler psikolojik kavramlar üzerinden toplumsal olaylara değinilmeye ve eleştirel bakış açıları kazandırılmaya çalışıldı. Toplumun olumlu reaksiyonuna karşılık olarak söz konusu dizi ve filmlerin sayısında bir artış yaşandı. Geçtiğimiz günlerde ilk bölümü yayımlanan “Aile” dizisi de bu popülarite göz önünde bulundurularak oluşturulan dizilerden biri olarak karşımıza çıktı.

DİZİNİN KÜNYESİ

Dizinin Adı: Aile

Yönetmen: Ahmet Katıksız

Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nejat İşler, Nur Sürer, Levent Ülgen

Sezon Sayısı: 1

Bölüm Sayısı: 1

Tür: Psikolojik

Süre: 130 Dk

Yayın Tarihi: 7 Mart 2023

Kanal: Show Tv

Dizinin ilk bölümünde üç farklı kelimenin üzerinde durularak ana konunun izleyiciye aktarılması sağlandı. “Devin”, “Aslan” ve “Aile” kelimelerinin anlamları verilerek hemen ardından bu kelimeleri yansıtan karakterler tanıtıldı. Bu yönüyle farklı bir ambiyans oluşturulmaya çalışıldı.

Devin karakterini canlandıran Serenay SARIKAYA, bir süre önce Netflix’ te yayımlanan “Şahmaran” dizisinde psikoloji alanında doktora yapan Şahsu karakterini oynamıştı. Karakterin duruşu ve Seranay SARIKAYA’ nın rolün hakkını verdiği düşünülmüş olsa gerek ki tekrar bu alanda bir karakterle buluşturuldu. Aile dizisinde psikolog Devin olarak karşımıza çıkan SARIKAYA, ailesi tarafından ihmal edilmiş; ancak yaşama bir şekilde tutunarak kendisini ve kardeşini kurtarmaya çalışan güçlü bir kadın karakteri canlandırıyor. Ne yazık ki kardeşi Yağmur, madde bağımlısı bir genç kız olarak ablasına kök söktürmüş bir durumda. Ancak Devin her şeye rağmen hayattaki tek yoldaşı olan kız kardeşine destek olmak için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır.

Aslan karakterine hayat veren Kıvanç Tatlıtuğ ise özellikle Kuzey ve Güney dizisinde canlandırdığı sert karakter ve Organize İşler filminde canlandırdığı mafya karakteriyle romantik erkek başrol kalıbından sıyrılmış ve her türlü rolün hakkını verebileceğini kanıtlamıştı. Tatlıtuğ Aile dizisinde, babası kısa süre önce intihar eden ve abisi aileden dışlanınca işlerin başına geçen Aslan karakterini canlandırıyor. Oldukça başarılı bir performans sergileyen Tatlıtuğ’ un karakterinde iğreti duran tek nokta, esas oğlanın devleştirilmesi adına tüm kötü işlerden arınmaya çalışan bir profil çizilmeye çalışılması olmuş. Öyle ki olumsuz denilebilecek her konuda ailesine ve etrafındakilere karşı çıkmakta ve böylelikle seyircinin takdirini kazanmaktadır. Terk ettiği kadının hissettiği duyguların ise hiçbir önemi yoktur, kendisi masum olmakla birlikte etrafında kendisine ulaşmaya çalışan kadınlar vardır ve bu kadınlar rahatsızlık veren karakterler olarak gösterilir.

Aslan karakterinin ailesine bakıldığında ise kalabalık bir kadro görülür. Nejat İşler, Aslan’ın abisi Cihan rolündedir. Ancak ilk bölümde kendisinden fazlaca bahsedilmedi. İlerleyen bölümlerde hikayesi derinleşebilir. Diğer kardeşler ise güçlü bir geçmişe sahip ailenin çatısı altında yaşayan ve her ailede karşımıza çıkabilir cinsten karakterler. Çocuklar ekran bağımlısı, kardeşlerden biri evin matem havasını bozan neşeli bir karakter, abla ise sönük kalmış bir cevher olarak karşımıza çıkıyor. Ailede kilit noktaya sahip karakter ise Aslan’ ın annesi. Kontrolü elinde tutmaya çalışan anne, oğlu Aslan ile diğer çocuklarına göre farklı bir bağ geliştirmiş ve bu sağlıksız bağlanma sorunların çözümünde yeni krizler oluşturabiliyor.

Devin’ in ailesinden bahsederken bipolar anne- narsisistik baba olarak özetlemesi, yaşamının büyük bir bölümünde derin yaralar aldığını ve yaraların hala taze olduğunu gösteriyor. Kız kardeşinin yaşadığı bağımlılığın bu yaranın bir uzantısı olduğu da bir gerçek. Narsisistik baba figürünün ise kendisine yeni bir yaşam kuran ve bu yeni yaşamında oldukça mutlu olduğu gözlenen bir şekilde anlatılması, ilerleyen bölümlerde Devin’ in ailesine dair ayrıntılı bilgilere yer verileceğine işaret ediyor.

Devin karakterinin meslek yaşamına ilişkin yalnızca bir sahne gösterilmesine rağmen seans esnasında danışanının sert çıkışına olan sakin müdahalesi ve iş-özel yaşam arasında kurduğu denge oldukça önemli bir yer sahipti. Umarım ilerleyen bölümlerde psikolojiye dair daha ayrıntılı bilgilere yer verilir.

Aile dizisinin 1999 yılında yayımlanmaya başlanan ve 2007 yılına kadar yayın hayatına devam eden uzun soluklu Amerikan dizisi The Sopranos’ tan uyarlandığı konuşulmaya başlandı. The Sopranos dizisinde, ünlü bir mafya babasının yaşadığı bir baygınlık sonucunda bir psikiyatriste gitmesi ve psikiyatristiyle yaptığı görüşmelerde aile, arkadaşlık, suç gibi kavramları değerlendirmelerini konu alıyor. Aile dizisi ilerledikçe seyirci, The Sopranos’ la benzer ve farklı yönlerini görme fırsatı bulacaktır.

Keyifli seyirler dilerim.

Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar