Okulların açılmasıyla birlikte çocukların okula uyum süreçlerinde alışkanlık kazandırmak ve sosyal gelişimlerini arttırmak için bazı adımlar atılmaktadır. Bu adımların atılması ilk kez yaşıtlarıyla sosyal bir ortama girecek olan çocuklar için oldukça önemlidir.
Peki çocukların okula uyumlarını arttırmada hedef alınan yaklaşımlar nelerdir? Günümüzde Almanya’ da geliştirilen Berlin ve Münih modelleri, Avrupa’ da ve ülkemizde sıklıkla kullanılan modellerdir.
Bunun yanı sıra ülkemizde geliştirilen Akdeniz Üniversitesi Kreş ve Anaokullarına Uyum Modeli (KAUM-Akdeniz) mevcut modellerin geliştirilmiş birer formu olarak ortaya çıkmaktadır.
Çocukların uyum sürecinde ebeveyn-çocuk-öğretmen üçgenini temel alan ve üçgende bulunan herkesin aktif olarak yer aldığı modeller hakkında yazılan “Ayrılık Kaygısıyla Başa Çıkmaya Yönelik Bir Model Önerisi: Akdeniz Üniversitesi Kreş ve Anaokullarına Uyum Modeli (KAUM-Akdeniz)” isimli makalede okula uyum sürecinde kullanılan modeller hakkında geniş çaplı bir araştırma yer almaktadır.
-Bebek dünyaya geldiğinde “Kendisini uzay kıyafetleri olmaksızın uzaya öylece fırlatılan ve bu yerçekimsiz ortamda kontrolsüz bir şekilde savaşan bir astronot” gibi hissetmektedir.
Bağlanma, çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle yakınlık arayışı ile kendini gösteren tutarlılığı ve sürekliliği olan duygusal bir bağ kurma süreci olarak tanımlanmaktadır.
Çocuğun gelişiminde anneye veya çocuğun çocuğun bağlandığı kişiye yönelik ortaya çıkan kaybetme korkusu doğal bir süreçtir. Özellikle 0-3 yaş arası çocukların anneden ayrılması diğer yaş gruplarına kıyasla daha zor olabilmektedir.
Çocuk gözlemleri, iki-üç yaşlarındaki çocukların kreşteki ilk zamanlarının iç karartıcı, hüzünlü ve acıklı geçtiğini bildirmektedir. Kıta Avrupası’ nda erken çocukluğa yönelik iki ayrı okula uyum modelinin ön plana çıktığı görülmektedir. Bunlardan birisi Berlin Uyum Modeli diğeri de Münih Uyum Modelidir.
Çıkış noktasını Berlin Uyum Modeli’ nin oluşturduğu KAUM-Akdeniz, birtakım yönleriyle bu modelden ayrılmaktadır. Berlin Uyum Modelinde, modelin işleyişinde önemli ve kurucu bir yol üstlenen okul öncesi öğretmenleri herhangi bir akademik eğitimden geçmemektedir.
KAUM-Akdeniz’ de yarı yapılandırılmış görüşme, Demografi Formu ve Okul Öncesi Kaygı Ölçeği Ebeveyn Formu gibi araçlara başvurulur.
Uygulayıcılar, Ayrılık Anksiyetesi ve Bağlanm, Erken Çocuklukta Duygulanım Düzenleme adı altında kuramsal seminerlere ve Tartışma Gruplarına katılmak suretiyle eğitimlerini tamamlayacaklardır.
KAUM-Akdeniz’ in aşamaları ise şöyle;
- Keşif ve Hazırlık Aşaması
- Kurulum Evresi
- Uygulama-Sınama
- Final Evresi
KAUM-Akdeniz Modeli hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz makaleyi mutlaka okumalısınız.
KAYNAKÇA
Pınar, Y. (2020) Ayrılık Kaygısıyla Başa Çıkmaya Yönelik Bir Model Önerisi: Akdeniz Üniversitesi Kreş ve Anaokullarına Uyum Modeli. Milli Eğitim Dergisi: 230