Belirli nesne, olay veya bireylerin insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenim “duygu” olarak adlandırılmaktadır. Fransızca’ dan dilimize geçen “regülasyon” kelimesi ise ayarlama, düzenleme anlamlarına gelmektedir. Bireylerin duygularını fark etmesi, anlamlandırması ve kabul etmesi gibi süreçleri kapsayan genel duruma duygu regülasyonu adı verilmektedir. 1994 yılında Thompson tarafından tanımlanmıştır.

Bebekler ve çocuklarda regülasyonun temeli fizyolojik süreçlere dayanır. Doğum öncesinde annenin vücut dengesi çocuğun sistemsel niteliğini oluştururken doğum sonrasında bağımsız bir süreç başlar. Bebeklik çağında anne ile etkileşim, bağlanma stili gibi konular öne çıkmaktadır. Çocukluk döneminde ise duygular üzerine konuşma ve duygusal becerilere odaklanma ön plana geçer.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle ruh sağlığı uzmanları çocuklarla olan çalışmalarında sıklıkla duygular üzerine odaklanmaktadır. Çocukların duygu durumlarının anlaşılması ve regülasyon sürecinde faydalanılabilecek kaynaklardan biri de duygu çarkıdır.

Duygu Çarkı’ nı aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.

Duygu Çarkı’ nı oyun terapistleri ile paylaşan Psikoloji İstanbul‘ a teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar