🎓Herkese selamlar! Psikoloji Röportajları serisinin ikincisi olan “PDR YÜKSEK LİSANS” konulu röportaj yayında! Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olan kişilerin akademik serüvene devam ettikleri yüksek lisans aşamasına dair Uzman Psikolojik Danışman Elif GÜRAN’la pdr yüksek lisans için ne gibi şartlar gereklidir, kimler yüksek lisans yapmalıdır gibi sorulara yanıt aradık. Öğrenciler, mezunlar ve akademik kariyer planı yapan meslektaşlar için öğretici nitelikteki bu röportajımızı kaçırmayın!
1.Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Ben uzman psikolojik danışman Elif Güran. 1994 yılında İzmir’de doğdum. İlkokulu İzmir’de, liseyi Balıkesir’de, üniversiteyi ise İstanbul’da okudum. 2016 yılında Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun oldum. Aynı yıl yine aynı üniversitede psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında yüksek lisansa başladım. Yüksek lisans döneminde terapi eğitimi, çocuk değerlendirme testleri uygulayıcı eğitimi, aile danışmanlığı eğitimi gibi birçok eğitimi de tamamladım. Aynı süreçte İstanbul’da bir özel okulda 2 yıl okul psikolojik danışmanı olarak görev yaptım. Daha sonra evlilik dolayısıyla Ankara’ya yerleştim, EMDR eğitimini de aldıktan sonra burada ofisimi açtım.
2.Yüksek lisans yapmanın şartları nelerdir? Kimler yüksek lisansı tercih etmeli?
Yüksek lisans yapmanın şartları üniversiteye göre değişmekle birlikte genel olarak; YDS veya YÖKDİL’den 55 almak, ALES’ten 70 almak ve sözlü/yazılı mülakatı geçebilmek olarak sıralayabiliriz. Yüksek lisans yapmak kişisel bir tercih olmakla beraber kişinin gerçekten daha da yetkin olmak, uzmanlaşmak istediği alanı belirleyip bu alanda performans sergilemek için gerçekleştirmesi gereken bir eğitimdir. Bu bağlamda kişi önce lisans eğitiminin sunduğu yüksek lisans seçeneklerini iyi değerlendirmeli, daha sonra uzmanlaşmak istediği alanı seçebilmelidir. Mesleki olarak baktığımızda ise, tabii ki akademik alanda ilerlemek isteyen üniversitelerde çalışmak isteyen meslektaşlarımız mutlaka yüksek lisans yapmalıdır. Ayrıca şahsi görüşüm olarak hangi sahada çalışılıyor olursa olunsun mesleğimizde belirli bir donanıma sahip olmak için yüksek lisansı gerekli görüyorum.
3.Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden yüksek lisans yapmak için oluşturulan genel şartlar nelerdir?
En önemli ve temel şart lisansınızın psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü olmasıdır. Psikolojik danışma ve rehberlik bölümü mezuniyetinin ardından ise genel olarak üniversitenin belirlediği bazı koşullar yer almaktadır. Bu koşullar yukarıda değindiğim gibi ALES ve YDS puanları değişmekle beraber muhakkak bir puan talep edilmektedir.
4.Yüksek lisans süreci mesleğinize nasıl bir katkıda bulundu?
Yüksek lisans yaparken aynı zamanda bir kurumda çalıştığım için özellikle uygulama derslerini kurumda bizzat öğrencilerimle gerçekleştirme fırsatı buldum. Özellikle grupla psikolojik danışma gibi uygulama dersleri ve süpervizyon eşliğinde olması bana ve öğrencilerime bir çok şey kattı. Yapmış olduğumuz çalışmalar gözle görülür farklar ortaya koydu ve bu mesleki anlamda bir doyum niteliğindeydi.
Özellikle tez yazım sürecinde akademik makalelere, yabancı kaynaklara ve alanımızda yetkin kişilerin çalışmalarına kolaylıkla erişebilme imkanı yakaladım. Böylece çokça makale okuyarak akademik çalışmaları tarayarak bilim ve bilimsel ahlak adına bir çok şeyi de öğrenmiş oldum.
Ayrıca Lisansüstü eğitimi aldıktan sonra yerli ve yabancı kaynakları daha çok taradım ve kendimi geliştirmeye devam ettim.
5.Lisansüstü eğitiminizi tamamlandıktan sonra “Artık oldum.” dediniz mi yoksa sizce serüven yeni mi başlıyor?
Psikolojik danışma ve rehberlik gibi daima dinamik olan alanlarda “Artık oldum.” gibi bir ifade söz konusu olamaz. Öncelikle alanımız çok geniş ve değişen dünya koşullarını ele aldığımızda ihtiyaçlar da sürekli değişmekte. 2000 li yıllarda bir ilkokul çocuğunun ihtiyaçları ile 2020’li bir yılda aynı yaş grubundaki bir çocuğun ihtiyaçları farklılaşmaktadır. Bu yüzden bizim de üzerinde duracağımız konu yaklaşım şeklimiz sürekli değişkenlik göstermektedir. Uzmanlaşmak istediğimiz alanın eğitiminden sonra yine bir çok eğitimi de beraberinde getirerek kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz fakat bu bizi sona yaklaştırmaz daha da yürünecek yollar olduğunu gösterir.
6.Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olan ve kariyerine psikolojik danışman olarak devam etmek isteyen kişiler için önerdiğiniz eğitimler var mıdır?
Öncelikle meslektaşlarımızın hangi alanda (çocuk/ergen, yetişkin, aile) ilerlemek istediklerine ve hangi ekolu, terapi çeşidini benimsediklerine karar vermeleri önemli. Birbiriyle çok yakın olmayan birçok eğitimi barındırmak aslında karışıklığa sebep olmakta. Bu yüzden kişi önce uzmanlaşmak istediği alanı belirlemeli, daha sonra bu alanla ilgili eğitimlerini tamamlayarak belirli bir donanıma ulaşabilmeli.
7.Peki ne kadar çok eğitim o kadar çok uzmanlaşmadır diyebilir miyiz?
Yukarıda da belirttiğim gibi özellikle yeni mezun olunduğunda bir çok eğitimi almaya, lisansın verdi belirsizliği gidermeye çok meyilliyiz. Fakat bu noktada yukarıda değindiğim gibi öncelikle yapmamız gereken uzmanlaşmak istediğimiz alanı belirlemek ve akabinde bu alanla ilgili yapılan çalışmaları makaleleri bilimsel verileri taramaktır. Ayrıca yine uzmanlaşmak istediği alanın yanı sıra bir terapi çeşidi ekol benimseyerek ilerlemek daha sağlıklı olacaktır. Böylece çalışmak istediğiniz alana yatkınlığınız var mı, bu alanda kendinizi geliştirebileceğinize inanıyor musunuz, bunu daha iyi görmüş olursunuz.
8.Yüksek lisans yapmayı düşünen öğrenci veya mezunlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Lisans döneminde yüksek lisans başvuru koşullarını yerine getirmek için gerekli puanları elde etmeleri ilk tavsiyem olacaktır. Eğer mezun sonrası ise yine aynı şekilde gerekli puanların elde etmek için motive olup çabalamaya başlamaları önemli adım olacaktır.
Daha sonra uzmanlaşmak istedikleri alanı belirleyip bu alanda yüksek lisans eğitimi olan okullari belirleyerek seçimlerini ona göre yapmalarıdır. Bu genel işleyişin dışında, mutlaka yüksek lisans yapılmasını öneriyorum. Alanımız çok dinamik ve derin, almamız gereken yetkinlikler, uzmanlıklar var. Sadece lisans eğitiminin yeterliliğine kapılmak bizi ileriye götürmeyecektir. Gerek okullarda çalışan, gerek danışmanlık merkezlerinde, saha fark etmeksizin, meslektaşlarımızın alanımızı daha da ileriye taşımak içim kendilerini geliştirmelerini, uzmanlıklarını almalarını gönülden istiyorum.
9.Son olarak psikoloji alanında önermek istediğiniz kitap/kitaplar var mıdır?
Tabi ki. Tavsiye edebileceğim kitaplar:
Bağlanma, Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, Bugünü Yaşama Arzusu, Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, Günübirlik Hayatlar, Aşkın Celladı
🎓Uzman Psikolojik Danışman Elif GÜRAN’a röportaj teklifimi kırmadığı ve sorularımı içtenlikle cevapladığı için teşekkür ederim.
[…] RÖPORTAJ- PDR YÜKSEK LİSANS […]