Yeni bir yıla, aya ya da haftaya başlarken sizi en çok ne motive eder?

Hayatınızı organize etme, düşüncelerinizi not alma, yapılacaklar listesi oluşturma ya da rutinlerinizi hatırlama sizin için önemliyse bütün bunların birarada olması için aklınıza ilk gelen obje kuşkusuz ajanda olacaktır! Ajandalar günlük hayatımızın en önemli düzenleyicilerinden biri olsa da orijinal bir içerik oluşturmak isteyen kullanıcılar için işlevsiz kalabilmektedir. Öyleyse alternatif bir uygulama üzerinde konuşabiliriz: Bullet Journal!

Sosyal medya üzerinde özellikle yeni yıl yaklaştığında bir tür defter üzerinde yazılı ve çizili planlamaların olduğu gönderiler sıklıkla paylaşılmaktadır. Yine aynı dönemde Pinterest’ in arama motorunun en sık aratılan içeriği belki de bu planlamalardır. Dünya üzerinde popülerleşen ve ülkemize de aynı isimle giriş yapan bu uygulamayı ve onun geliştiricisini yakından tanıyalım.

Bullet Journal’ ı Kim Geliştirdi?

Ryder Carroll, Amerikalı bir tasarımcı ve yazardır. Çocukluğunda başlayan öğrenme güçlüğü ile mücadele eden Carroll, ilerleyen yıllarda bu konuda zorlanması sebebiyle çalışma şekli üzerine yeni bir fikir geliştirdi. Tamamen kişinin kendi yaşamına göre şekillenebilen ve yaratıcı bir oluşuma olanak veren Bullet Journal, format itibariyle ajandaya benzer ancak içerik olarak kullanıcının tercihine bırakılmış boş bir sayfa ile karşılıyor sizi.

Bullet Journal için Tavsiye Edilen Defter Türü Hangisidir?

Bullet Journal için genellikle noktalı defter kullanılır ve bu haliyle daha verimli bir çalışma ortaya koyulur. Çünkü noktalı defterler çizgili ve kareli defterlere oranla hem yazı hem de çizim için daha kullanışlı defterlerdir. Üzerinde halihazırda çok fazla çizgi olmaması sebebiyle sizin oluşturduğunuz şekiller ön planda olacak ve böylece her bir sayfada orijinal içerikler üretebileceksiniz.

Bullet Journal’ da Belirli Bir Strateji Uygulanır mı?

Bu sorunun cevabına hem evet hem de hayır diyebiliriz. Zira ister kullanıcıların oluşturduğu örnekleri isterse kendi planınızı oluşturun her birinin adı sonuçta Bullet Journal olacaktır. Farklı kullanıcıların örneklerini incelerseniz, her anını verimli kullanmak isteyenlerin sırasıyla günlük, aylık ve yıllık olmak üzere farklı şekillerde sayfalar oluşturduklarını görebilirsiniz. Kimileri ise yalnızca aylık düzende ya da belirli bir amaca dayalı olarak gelişen çalışmalar oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra günlük hayatta çalışma düzenine göre bir Bullet Journal yapmak isteyenler kendi rutinlerine göre “ay içinde yapılacaklar“, “izlenecekler ve okunacaklar listesi“, “sosyal medya önerileri” gibi sayfalar oluşturabilmektedirler.

Bullet Journal Hangi Konularda Oluşturulabilir?

Bullet Journal için illa bir çalışma planı ya da günlük aktiviteler gibi etkinlikler oluşturmanıza gerek yoktur. Siz hangi konuda düzenli bir takip planı yapmak istiyorsanız Bullet Journal’ ınız o konuda şekillenir. Sosyal medyanız için içerik oluşturma sayfası, diyet için gerekli düzenlemeler, spor rutininizi oluşturma, ders çalışma için not alma köşeleri… Liste siz neler hakkında çalışma yapmak isterseniz o kadar uzayacaktır. Eğer aylık bir düzende ilerliyorsanız, örneğin; Ocak ayı için doğum günü planlamaları, Temmuz ayı içinse seyahat planlamalarına yer vererek farklı bir uygulama da yapabilirsiniz. Tamamen size kalmış!

Not: Bu noktada mesleki bir görüş olarak ders çalışma planına değinmek istiyorum. Bullet Journal’ ı kullanarak kendine günlük test çözme rutini ya da aylık deneme sonuçları gibi veriler oluşturarak motive olan öğrenciler için bu uygulamanın fazla zaman alabileceğini ve zaman kaybının da olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum. Bunun yerine hazır deneme, test, konu takip formu gibi pratik ürünlerin kullanılması sınav dönemindeki öğrenciler için daha işlevsel olacaktır.

Elimde Bir Adet Noktalı Defter Var. Peki Şimdi Nereden Başlayacağım?

Tam anlamıyla taslaksız bir ajanda görevini üstlenen Bullet Journal’ a yeni başlayanlar için ilk soru “Nereden Başlayacağım?” olacaktır. Öncelikle noktalı defterinizi daha verimli kullanmanız için gereken kalem türü “Brush Pen” dir. Brush Penler genellikle çizim ve kaligrafi uygulamalarında kullanılır. Bullet Journal oluştururken sıklıkla bu iki uygulamadan faydalanıldığından brush pen tercih edilir. Bu kalemler tek ya da farklı renkler olmak üzere çoklu olarak satılabilmektedir.

Kalem seçiminin ardından oluşturacağınız programın türünü belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin; aylık olarak bir düzen oluşturmaya karar verdiniz ve o ay içerisinde yer almasını istediğiniz başlıkları belirlediniz. Aylık olarak yapılan Bullet Journal’ larda genellikle o aya özel bir tema belirlenir. Örneğin; Şubat ayı için “kardan adam ve kurabiye” gibi bir tema belirlediğinizi varsayalım. Sayfalarınızı oluştururken bu temaya özgü şekiller kullanabilir ve çalışmanızı eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Böylelikle normalde not alarak hatırlamaya çalıştığınız önemli olayları, çizimler ya da farklı şekillerle destekleyerek kalıcı hale getirebilirsiniz.

Bullet Journal’ da Yalnızca Yazı ve Çizim mi Var?

Hayır. Eğer kırtasiye ürünlerine meraklı biriyseniz çalışmalarınızı oluştururken yalnızca renkli kalemler ve düz defterden faydalanmaz, her daim yeni bir ürün arayışında olursunuz. Böylelikle keşfettiğiniz her bir ürünü deneme sürecinin ardından arşivinize eklersiniz. Bir sonraki çalışmanız da bütün ürünlerinizin karışımından oluşur. Bullet Journal’ da da durum aynıdır. Yazı ve çizimlerinize ek olarak pastel tonlarda işaretleme kalemleri, kraft kağıdı gibi farklı ve estetik kağıt türleri, stickerlar, etiket makinası vb. ürünler sayfalarınızı renklendirmenize ve rutinin dışına çıkmanıza olanak sağlayacaktır.

Bullet Journal için Profesyonel Bir Kaligraf ve Çizer Olmak Gerekir mi Yoksa Alternatif Seçenekler Var mı?

İnternette özellikle de Pinterest’ te gördüğünüz Bullet Journal’ lar gözünüzü korkutmasın. Siz illa profesyonel bir sayfa oluşturmak zorunda değilsiniz. İsterseniz yalnızca yazılarla oluşturulan bir Bullet Journal’ iniz olabilir. Ancak yine de ben görsel açıdan zengin bir sunum yapmak istiyorum, hevesim de var, nasıl bir yol izleyebilirim derseniz öncelikle hangi alanda bilgi sahibi olmak istediğinize karar vermelisiniz. Örneğin; yazım teknikleri konusunda kendinizi geliştirmek ve özellikle kapak sayfalarına büyük harflerle yazılan “2022” ya da “Şubat” gibi tematik unsurları daha ilgi çekici bir şekilde oluşturmak istiyorsanız Youtube’ da temel kaligrafi tekniklerini anlatan videolara göz atabilirsiniz.

Gelelim çizime… Yazıya göre daha zor olarak görülse de aslında çizim için profesyonelliği aratmayan pek çok çözüm yolu mevcut. Bunlardan ilki basit şekillerle başlamak! Yalnızca yuvarlak bir kutucuk ya da kare bir hatırlatıcı eklemek ve vurgulama sayesinde şeklinizi ön plana çıkarmak mümkündür. Bunun dışında karbon kağıdı kullanarak hem yazılarınızı hem de çizimlerinizi defterinize geçirebilirsiniz.

Eğer ben çizmesem hazır şablon kullansam olur mu derseniz o zaman da çözüm basit! İnternette bulacağınız bir görsel, şekil ya da karikatürün renkli çıktısını alarak kağıdınıza yapıştırabilirsiniz. Farklı bir alternatif olarak evinizde bulunan ip, pamuk, düğme gibi parçaları defterinize yapıştırarak da zengin bir içerik oluşturabilirsiniz.

Hazır Çizimler ve Tablolar için Uygulama Önerisinde Bulunabilir Misiniz?

Görsel içeriklere dair örnek deyince akla ilk gelen uygulama kuşkusuz Pinterest’ tir. Bunun dışında Freepik, Pexels ve Shutterstock gibi uygulamalar da stok görseller açısından oldukça kapsamlıdır. Eğer kendi görselinizi oluşturmak ya da var olan bir çalışmada birkaç düzenleme yapmak isterseniz bu konuda önde gelen uygulama da Canva’ dır. Picsart, Picmonkey ve VistaCreate gibi uygulamalar da görsel düzenleme konusunda başarılı uygulamalardır. Uygulaması olmayan bir internet sitesi olarak da Visme’ yi önerebilirim.

Bullet Journal Dijital Ortamda Oluşturulabilir mi?

Evet. Diyelim ki el yazınızla bir Bullet Journal oluşturmak istemiyorsunuz. Görsel oluşturup düzenlemenin de vakit alacağını düşünüyorsunuz. Tam vazgeçmek üzereyken size ilham olabilecek aplikasyon seçeneğine rastlayabilirsiniz. Ben sadece başlıklarımı düzenleyeyim ve Bullet Journal’ im her daim yanımda olsun diyorsanız, Ryder Carroll tarafından geliştirilen resmi uygulama olan Bullet Journal Companion uygulamasına göz atabilirsiniz. Yalnız bu uygulamanın ücretli olduğunu belirtmeliyim ki bu ücret, güncel kur baz alınarak İos kullanıcıları için 84,99 TL iken Android kullanıcıları içinse 34,99 TL olarak belirlenmiştir.

Neyse ki Bullet Journal dünya çapında üne kavuştuğundan uygulamalar konusunda da zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Farklı temalar, fontlar ve görünümlere sahip ücretsiz uygulamalar arasından en çok tercih edileni Zinnia isimli uygulamadır; ancak bu uygulamanın Türkçe dil seçeneği mevcut değil. Eğer bu sizin için bir sorun değilse uygulamayı indirebilirsiniz. Dipnot olarak diğer seçenekler arasında dil desteğini sağlayan uygulamalar olduğunu da belirteyim.

Umarım kendi hikayenizi yazmak ve yaşamınıza renk katmak için öğrenme güçlüğü ile mücadele ederken başlayan bu yaratıcı uygulamadan faydalanabilirsiniz. Kullanımı tamamen kişisel tercihlerinize ve hayal dünyanıza bağlı olduğundan bu çalışmayı uygulayan kişi sayısı kadar Bullet Journal olduğunu unutmayın. Son olarak Bullet Journal hakkında birkaç tavsiye verdiğim kısma da göz atabilir ve kendi Bullet Journal maceranızı benimle paylaşabilirsiniz!

EDİTÖRDEN TAVSİYELER

  • Bullet Journal zevkli ancak zaman alan bir uygulamadır. O yüzden basit sayfalar oluşturarak kendinizi geliştirmeniz daha faydalı olacaktır. Her şeyi bir anda yapmaya çalışmak hevesinizi kırabilir.
  • Uygulamaya başlamadan önce seçimlerinize göre araştırmalar yapın. Örneğin bu çalışma için düşük bir bütçeniz varsa uygun fiyatlı defter ve kalemleri inceleyin. Her bütçeye hitap eden bolca seçenek var.
  • Aynı anda çok fazla çalışma yapmak için kendinizi zorlamayın. Hem farklı türde yazılar hem bolca görsel hem de farklı ürünleri tek bir sayfada kullanmak göz yorabilir ve sonraki sayfaları çok sade yapabilir.
  • Diyet, spor veya farklı bir proje üzerine kurulu Bullet Journal’ lerde genellikle tablo kullanımına ihtiyaç duyulur. Bunun için Canva ve benzeri uygulamalarda yer alan hazır şablonlardan faydalanabilirsiniz.
  • Bullet Journal’ de oluşturmak istediğiniz başlıkları ve sayfa düzenini önceden tasarlayın. Hatta sayfanızı taslak olarak kurşun kalemle oluşturun ki beğenmediğiniz bir bölüm olursa renklendirmeden önce düzeltme şansınız olsun.

Keyifli uygulamalar dilerim!

Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar