🔗Çocukların anneleriyle olan bağları tartışmasız dünyanın en özel kusursuz iletişim şekillerinden biridir. Bebeklik çağında başlayarak çocukluk çağında gelişen bu özel bağ bazen farklı bir gelişim gösterebilir. Tarihte Freud tarafından adlandırılan ve erkek çocukların annelerine duyduğu ilgi ve isteği anlatan Oedipus Kompleksi bazı filmlere konu olmuştur. İşte o filmlerden birini incelemek için önce filmin künyesine bakalım;

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin Adı: Spider

Yönetmen: David Cronenberg

Oyuncular: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne, Lynn Redgrave

Tür: Dram, Gerilim

Süre: 1 Saat 38 Dk

Yıl: 2002

🔗Spider isimli genç bir adamın tren garında başlayan yolculuğu, çocukluğu ve yetişkinliği arasında gidip gelen sahnelerle devam eder. Bir akıl hastanesinde kalmaya başlaması geçmişine duyulan merakı arttırır ve Spider’ın aile yaşamına dair ayrıntılar gün yüzüne çıkar.

🔗Spider annesi ile olan anılarını hatırladıkça sevincini gizlemez ve annesine olan ilgisi babasının eve gelişiyle sekteye uğrar. Baba figürü Spider için ailenin huzurunu bozan, annesini üzen ve ihmalkar bir portre çizmektedir. Öyle ki bir zaman sonra annesini aldatmaya başlar.

🔗 Babasının ilgisini tekrar kazanmaya çalışan annesi, görünüşünü ve davranışlarını değiştirmeye ve kocasının ilgisini yeniden kazanmak için çabalamaya başlar. Spider için bu değişim, saf bir sevgiyle bağlı olduğu annesinin bir nevi kirlenmesi ve artık onun ilgisini çeken kadın olmaktan uzaklaşmasına yol açar.

🔗Tarihte Yunan Mitolojisine dayanan bir olayla psikanalitik kurumda yerini bulan Oedipus Kompleksi, erkek çocuğun karşı cinsteki ebeveynine duyduğu ilgi ve hemcinsine karşı duyduğu olumsuz hislerdir. Spider’ın çocukluğunda annesi ve babası arasında gidip gelen karmaşık ilişkisi bu kompleksin bir yansımasıdır.

🔗Film boyunca ana karakterin rahatsızlığı üzerine ipuçları verilmekte ve final sahnesiyle hikaye, vurucu bir sona ulaşmaktadır.

NASIL DEĞERLENDİRELİM? (Dikkat Spoiler Alanı!)

🔗Spider’ın gözünden izlediğimiz çocukluk anıları başlarda babaya öfke duymamıza ve annenin hüzünlü yaşamından dolayı da sempati geliştirmemize sebep oluyor. Ancak hikayenin derinine inildiğinde, Spider’in ruhsal sorunlarla boğuştuğu ve ailesine kendi dünyasında oluşturduğu rolleri tanımladığını açıkça görülüyor. 

🔗Hikayenin ağları örüldükçe babanın hayatına bir anda giren ve annenin yaşamını yavaşça zehirleyen üçüncü kadın, Spider için bir tehdit kaynağı olarak görülüyor. Nitekim annenin yaşamına son verilmesine dahi sebep olan bu aldatma hikayesinin şizofrenik sanrıların oluşturduğu bir şema olduğu ortaya çıkıyor.

🔗Babayla yakınlaşma çabasına giren annenin Spider için gözden düşmesi sonucunda hikaye ters yüz oluyor ve öz annesinin hayatı sona eriyor. Spider’in gözünde yeni anne figürü üvey anne ile özdeşleşiyor ve annelik artık itici bir karakter üzerinden aktarılıyor.

🔗Hikayenin sonunda yine bir ağ örülüyor ve Spider, kendisi için artık saf sevgiyi barındırmayan “yeni anneyi” de öldürüyor. Ancak finalde iliklerimize kadar hissedilen acı bir sahne görülüyor. Spider, kendi hayal dünyasında oluşturduğu hikayeye öz annesini kurban ediyor ve ölen kişi sanıldığı üzere üvey anne değil öz annesi çıkıyor.

🔗Annesinin babasını tercih etmesi sonucunda kadınlara olan bakışı değişen Spider için trenden indikten sonra yerleştiği yerde çalışan kadın da olumsuz bir çağrışımla yükleniyor ve bu aktarım, Spider’in aklını tekrar karıştırmaya yetiyor.

🔗Spider’in ağlarla örülü hikayesine göz atmak isterseniz bu filmi bir de Oedipus Kompleksinin penceresinden bakarak izlemeye çalışın derim.

🔗Herkese keyifli seyirler.

🔗Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar