🧍🏼Vücudunuzun sizi rahatsız eden bir bölümü/bölümleri var mı? Peki bu rahatsız edici bölüm/bölümler hakkında düşünmek ne kadar zamanını alıyor?

🧍🏻‍♀️Bugün sizlerle kişilerin beden algıları üzerine bir rahatsızlık olarak ortaya çıkan Beden Dismorfik Bozukluğu hakkında konuşacağım.

🧍🏼Öncelikle beden algısından bahsedelim. Kişinin kendi bedeni hakkındaki her tür düşüncesi ve algısı bu kavramın kapsamı dahilindedir. 

🧍🏻‍♀️Beden algısı, olumlu ya da olumsuz şekilde ayrılabilir. Olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler, vücudunun doğuştan ya da sonradan uğradığı bir deformasyon olsa dahi bunu kabul eder ve benliğiyle bütünleştirmeyi başarabilirler. Olumsuz beden algısına sahip kişiler ise deformasyonların vücudunu eksik veya kusurlu göstermesine sebep olduğu algısına sahiptir. 

🧍🏼Vücudunda herhangi bir kusur olsun ya da olmasın kişilerin, dış görünüşleriyle fazlaca zihinsel uğraşı içinde olması beden dismorfik bozukluğuna işaret edebilir.

🧍🏻‍♀️Kusurlu veya çirkin bir görünüme sahip olduklarına dair sağlıksız düşüncelere kapılan kişilerde, saatlerce bedeni üzerine düşünme ve obsesif takıntılara sahip olma gibi özelliklere rastlanmıştır.

🧍🏼BDB, sıklıkla genç erişkin ve ergenlerde görülürken bu grup, cinsiyet faktörüne göre ayrıştırıldığında çoğunluğu kadınların oluşturduğu görülmüştür.

🧍🏻‍♀️Yapılan araştırmalar, evlilere oranla bekar veya boşanmışların, çalışanlara oranla ise işsiz kişilerin BDB’ye sahip olma riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

🧍🏼BDB’ye depresif düşünceler ve kaygı bozukluklarının da eşlik ettiği görüldüğünden tanı ve tedavi sürecinin kişinin ruh sağlığı açısından kritik bir öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar