👨👩👧👦Selam! Ailevi ilişkilerin dinamiklerini belirleyen en önemli konulardan biri olan “Aile Tutumları” gelecekte çocukların kişilik özelliklerine kadar etkili olabilen bir yapıdadır. Öyleyse bugün farklı aile davranışları ve bunların literatürdeki karşılıklarını inceleyelim.
👨👩👧👦Her ailenin kendi içinde çeşitli iletişim şekilleri vardır. Kimisi çocuğunun başına gelebilecek her türlü zarara karşı koruyucu bir kalkan oluştururken kimisi ise hiçbir sınır çizmeden yaşamını sürdürür.
👨👩👧👦Temelde 7 farklı aile tutumu vardır. Bunlar; otoriter, aşırı izin verici, mükemmeliyetçi, ilgisiz, tutarsız, aşırı koruyucu, demokratik.
📍OTORİTER TUTUM: Kontrol ve itaat, bu tutum şeklinin anahtar kelimeleridir. Çocuk üzerinde oluşan baskı, özgüven eksikliğine yol açabilir.
📍AŞIRI İZİN VERİCİ: Bu tutum şeklinde sınır yoktur. Çocuk istediği her şeye “evet” yanıtını alır ve bu durum sorumluluktan kaçan çocuklar yetişmesine sebep olabilir.
📍MÜKEMMELİYETÇİ: Çocuğun atacağı her adımın en iyisi olması beklentisi vardır. Bir işte başarılı olmak demek mükemmellikle karakterize olmuştur. Bu tür ailelerde yetişen çocuklarda değersizlik duyguları gelişebilmektedir.
📍İLGİSİZ: Bu tür tutumda da sınır yoktur; ancak aşırı izin verici ile arasındaki fark çocukların istek ve ihtiyaçlarına karşı kayıtsız kalınmasıdır. Çocuklar sürekli olarak varlıklarını göstermeye ve kendilerini ispatlamaya çalışırlar.
📍TUTARSIZ: Bir olay veya durum hakkında anne ile babanın farklı davranışlar sergilemesi ve çocuğun dünyasında tutarsızlık oluşturması sonucu gelişen aile tutumudur.
📍AŞIRI KORUYUCU: Çocuklarını her şeyden ve herkesten sakınan aile tutumudur. Yaşayarak öğrenme neredeyse hiç yaşanmaz. Bunun sonucunda da bağımlı çocuklar yetişir.
📍DEMOKRATİK: Sağlıklı bir iletişime sahip aile tutumudur. Çocuğunun potansiyelinin farkında olan aileler onu destekler ve kendi kararlarını alma konusudur yardımcı olurlar.
👨👩👧👦Peki sizin aileniz hangi tür tutuma sahip?
👨👩👧👦Psiket..
📔Kaynak: tegm.meb.gov.tr