Yetişkin bireylerin yargılandığı zorlu davaları sıkça duyuyoruz. Peki ya çocuklar? Suça sürüklenen çocuk nasıl bir adli süreçten geçer sorusunun cevabı için Kore yapımı bir diziye birlikte göz atmaya ne dersiniz?

Herkese merhabalar, 15 Mart Dünya Sosyal Hizmet Günü’ nde hikayemde bir dizi önerisinde bulunmuştum. İzledikçe derinleşen ve bambaşka bir kültürün çocuklar hakkında neler öne sürdüğünü anlatan diziyi ayrıntılı olarak yazmaya karar verdim. Kore’ de yaşanan çocuk mahkemelerinin kurgusal bakışına geçmeden önce dizinin künyesine göz atalım;

Suça İtilen Çocuklar Dizi Afişi

DİZİNİN KÜNYESİ

Dizinin Adı: Suça İtilen Çocuklar

Yönetmen: Hong Jong-chan

Oyuncular: Kim Hye-soo, Kim Mu-yeol, Seong-min Lee

Sezon Sayısı: 1

Bölüm Sayısı: 10

Tür: Dram

Platform: Netflix

Süre: 60 Dk

Yıl: 2022

Ülke: Kore

Güney Kore, yeni kurulmuş olmasına rağmen günümüzde gerek ekonomi gerekse hayat standartları açısından gelişmiş ülke statüsü kazanmıştır. Toplumsal açıdan önem taşıyan tüm sistemler baştan inşa edilmiş ve ülke sürekli olarak yenilenen bir yapıya bürünmüştür. Bu yapılaşmalardan biri olan çocuk mahkemeleri, henüz 18 yaşını doldurmamış çocukların işlediği suçlardan hakim karşısına çıkmalarını içermektedir. Suç oranını azaltmak adına en adil kararın verilebilmesi oldukça önemlidir.

Kore’ de sayıları oldukça az olarak tasvir edilen çocuk mahkemesi yargıçları, zorlu davalara bakmaktadır. Yetişkin statüsü kazanmamış bireylerin karıştığı ağır kazalar, ölümle sonuçlanan kavgalar, aile içi şiddet gibi konular yargıçları en çok zorlayan vakalardır.

Mahkemelerde baş yargıcın yanı sıra yardımcı yargıçlar da görev almaktadır. Sayfalarca süren dava dosyaları gece geç saatlere kadar incelenir ve ayrıntılara göz atılır. Böylece içinden çıkılamaz duruma gelen davalarda detaylara odaklanılır.

Suça itilen çocuklar, geçmişlerinde çoğunlukla travmalara maruz kalmışlardır. Yaşadıkları zorlu hayatların getirisi onlar için oldukça ağır olur. Bir hırsızlık vakası yaşandığında çocuğun ıslah evine gönderilerek davranışı tekrar etmemesi için çalışma yapılabilir. Ancak bir çocuğun kontrolünde olan arabayla kaza sonucu birinin yaşamını yitirmesine mahkeme nasıl bir ceza verebilir?

Dizinin her bir bölümünde farklı bir vaka sunularak çelişkili ifadeler, tanıklar ve olaya dair kanıtlar izleyiciye sunulur. Soğukkanlı yargıç Shim Eun-seok, bir röportajında çocukları sevmediğini söylemiştir. Ancak yine de yargıç koltuğuna oturduğunda en adil kararı verebilmek için çaba harcar. Doğruluk ve dürüstlüğü önemseyen yargıcın da yine geçmiş yaşantılarının yaşamına yön verdiği anlaşılır.

Yargıçlar davaya konu olan olaylar hakkında bilgi toplamak adına araştırmalar yapar. Bu kısım ilginç çünkü birebir bir araştırma olması, yargıçların yalnızca ofislerinde okuma yaparak çalıştığı algısını yıkar. Böylece yaptıkları işin zorlu kısmı da açığa çıkmış olur. Ayrıca sıklıkla yapılan toplantılarda, ülkede ve dünyada adalet kavramına yönelik güncel gelişmeler ele alınır.

Ülkemizde suça sürüklenen çocuk olarak bilinen suça itilen çocukların cezai hükümlülükleri, ülkemizde 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Ülkelere göre bakıldığında ise çocukların karıştığı suç davalarının içeriği değişmektedir. Örneğin; ABD’ de madde kullanımı en sık karşılaşılan suç türlerinden biridir. Ülkemizde ise yaralama vakalarını hırsızlık suçları takip etmektedir.

Tüik verilerine göre, 2020 yılında güvenlik birimlerine gelen/getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, 450.803 olmuştur. Bu sayının %37,9’ u mağdur çocukları temsil etmiştir. Totalde çocukların  %60,7’ sinin 15-17 yaş grubunda olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet olarak bakıldığında ise %68,7’ sinin erkek çocuklar olduğu saptanmıştır. Ayrıntılı bilgi için TÜİK Verileri başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Çocukların suç ile ilişkisi incelendiğinde; suçlu çocuk olmadığı, suça sürüklenen çocukların olduğu kabul görmektedir. Bu görüşten hareketle, çocukların bu duruma sürüklenmesinde etkili olan yetişkinlerin de incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Eğer çocuk ve adalet temalı dizi, film, belgesel gibi yapımlara ilginiz varsa Çocuk İhmal ve İstismarı Temalı Belgesel Önerisi başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Çocukların sevgi ve barışın olduğu bir dünyada huzurla yaşamaları dileğiyle..

Psiket..

2 Comments

  1. Başarılarınızın devamını dilerim yararlı bir çalışma olmuş

    1. Güzel düşünceniz için teşekkür ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar