Ergenlik dönemi, gelişimde kritik öneme sahip bir dönemdir. Gençlik çağının değişimlere kapı açtığı bu dönemde, bilişsel, sosyal ve fiziksel açıdan birtakım değişimler görülmektedir.

Ergen benmerkezciliği dönemin en belirgin özelliklerinden biridir. Dünyanın kendi etraflarında döndüğü inancına dayanan bu düşünce biçimi beraberinde farklı kavramları da getirmiştir.

Ergenler tarafından tüm davranışlarını inceleyen bir “hayali seyirci” grubunun olduğu varsayılır. Buna göre, her adımları ayrıntılı olarak incelenmektedir. Yüzlerinde çıkan küçük bir sivilcenin bile fark edileceği düşüncesi hakimdir.

Omnipotent düşünce ise yine ergenlik döneminde etkili olan bir düşünce biçimidir. “Benim gücüm her şeye yeter!” mottosundan dayandığı düşünce, ergenlerin abartılı bir cesaretle donanmasına sebep olabilir.

Omnipotent kelimesinin kökenine bakıldığında Yunanca ve Latince kelimelerinin birleşiminden meydana geldiği görülür. İngilizce kelime anlamı “her şeye gücü yeten” dir. Daha çok felsefik düşüncelerin açıklanmasında kullanılmaktadır.

Mutlak güç anlamında kullanılan omnipotent kelimesi, gelişim psikolojisinde geniş bir çalışma alanı bulan ergenlik döneminde görülen bazı davranışların kelimenin anlamı ile benzerlik göstermesi nedeniyle bu alanda da kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar