👩🏻‍🎨SANAT TERAPİNİN PSİKİYATR ALANINDA KULLANIMI

👨🏼‍🎨Filmler adeta hayatımızın bir aynası konumunda ve alanımızın tarihine ışık tutan belgeler sunuyor. Bugün, sanatın iyileştirici gücünün iliklerimize kadar hissedileceği gün! Haydi hep birlikte sanat terapinin psikiyatri alanında kullanılmaya başlanmasını anlatan ve Anatilik Psikoloji’ye selam gönderen filmimizi inceleyelim.

📍Filmin Adı: Nise: O Coração da Loucura / Delice Bir Tutku / The Heart of Madness

📍Yönetmen: Roberts Berliner 

📍Oyuncular: Gloria Pires, Simone Mazzer, Fabricio Boliveira 

📍Tür: Dram/Belgesel

📍Süre: 1 Saat 46 Dakika

📍Yıl: 2015

👩🏻‍🎨1950’lerde ruhsal rahatsızlıklar sebebiyle akıl hastanelerinde bulunan hastaların tedavisinde elektrik şoku, lobotomi (beyindeki ön lobların uçlarındaki prefrontal korteks bağlantılarının kesilmesi işlemi) gibi yöntemler kullanılıyordu. Yeni atandığı psikiyatr merkezinde bu ilkel yöntemleri kullanmayı reddeden Nise da Silveira, kendisine ayrılan ve hastanede pek de önem verilmeyen bir bölüm olan meşguliyet terapisi odasını sanatla buluşturarak bambaşka bir alana dönüştürür.

👨🏼‍🎨Analitik Psikoloji kuramının öncüsü olan Carl G. Jung, Nise’in çalışmalarının adeta mihenk taşıdır. Kitaplarından beslenen fikirlerine Jung’un mektuplarındaki görüşler de eklenince Nise, Rio de Janerio’da 1950’ler döneminin ses getiren kadın psikiyatrı olmayı başarır.

👩🏻‍🎨Sanatın ve sanat terapisinin Nise’in tabiriyle “müşteriler” üzerindeki eşsiz etkilerini ve filmin sonunda gerçek kişilerin görüntülerinin yer aldığı bölümleri görmek için filmi bugünden izlemenizi tavsiye ederim.

👨🏼‍🎨Keyifli seyirler.

👩🏻‍🎨Psiket..

1 Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar