📍Herkese merhaba, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü öğrencilerinin 3.sınıfta başlayarak 4.sınıfa kadar uzanan staj maceraları hakkında biraz konuşalım istedim. Haydi hep birlikte PDR STAJ sayfasını açalım!

📍Öncelikle pek çok uygulamalı bölüm gibi PDR bölümünde de gözlem ve uygulama yoluyla deneyim kazanma amaçlanır. Bu amaçla da gerek üniversite bünyesinde gerekse çeşitli kurumlarda staj programları oluşturulur. Özellikle son sınıfta okuyan bir PDR öğrencisi neredeyse hiç yerinde durmaz! Bol uygulamalı ve genellikle ilkokul-ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerle çalışmalar yapılır.

📍Stajların önemini bilen ve bazı noktaların önemini sonradan fark eden biri olarak bir PDR öğrencisine stajlar hakkında neler önerebileceğim hakkında bir liste hazırladım. İşte benim önerilerim;

Kendi stajınızı başlatın!

Bölümümüz gelişime oldukça açık ve temeli insan olan bir bölüm olduğundan yaşama dair her türlü tecrübe, yürüyeceğiniz uzun yolun üzerindeki engelleri yavaşça kaldırır. Bu yüzden okulun staj programından önce çeşitli sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ücretli veya gönüllü olarak size fayda sağlayabilecek programlara katılım sağlayabilirsiniz.

-Yol haritanızı çizebilmek için rota belirleyin.

Psikolojik danışmanlar bilinenin aksine pek çok kurumda çalışmaktadırlar. Sıklıkla bilinen ve çalışma koşulları açısından daha fazla tercih edilen Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Rehberlik Servislerinde çalışan psikolojik danışmanlar çoğunluğu oluştursa da Adalet Bakanlığı’nda pedagog, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda Asdep gibi unvanlarla çalışma şansımız bulunmaktadır. Bunun dışında danışma merkezlerinde de çalışabilen meslektaşlar için her bir alan farklı özelliklere tabidir. Dolayısıyla hangi alanda çalışmak istediğinize karar vermek ve karara göre belirlediğiniz alanlarda çalışmalar yapmak oldukça önemlidir.

-Acele etmeyin.

Henüz yeteri kadar bilgi ve beceri edinmeden alana dair uygulama çalışmalarına katılmak öğrencilerin kendilerini yetersiz hissetmelerine sebep olabilmektedir. Örneğin; henüz danışma kuramları dersini almamış bir öğrencinin danışma seansına başlaması gibi. Bu tür yanlışlar, belirli bir sıraya göre oluşturulan ders akışını bozmaktadır.

-Staj hocanızla ön görüşme yapmayı ihmal etmeyin.

Hayalinizde kurduğunuz o staj programı gerçek hayatta sizi tatmin etmeyebilir. Bazı staj programları incelikle hazırlanırken bazıları ise maalesef gelişigüzel olarak uygulanmaktadır. Bunun önüne geçmek için staj yapacağınız kurumu ziyaret ederek ön görüşme yapmalı ve uygulayacağınız staj programı hakkında bilgi edinmelisiniz. Gerekirse birlikte bir plan oluşturabilir ve sizin eklemek istediğiniz noktaları hocanızla tartışarak uygulamaya koyabilirsiniz.

-Programınıza hazırlıklı gidin.

Çalışma alanlarımız geniş bir alana yayıldığından staj zamanında da pek çok farklı çalışmaya önderlik edebilirsiniz. Sizden hizmet alacak olan kişilere o işi ne kadar önemsediğinizi hissettirmeniz bir sonraki uygulamada daha verimli sonuçlar almanıza olanak sağlayabilir. Örneğin; bir okulda grupla rehberlik çalışmasına liderlik edeceksiniz. Bir gün önce çalışmanın başında yapacağınız ısınma etkinliğine dair araştırma yapabilir, öğrencilerin ilgisini çekebilecek ve düzeylerine göre uygulanabilir olan bir etkinlik seçebilirsiniz ya da bireysel danışmaya başlamadan önce bir önceki oturumun özetini gözden geçirebilirsiniz.

-Notlar alın ve planlı bir şekilde ilerleyin.

Stajda yer alacağınız uygulamalar ve oradan edindiğiniz bilgiler çalışma hayatında da size yön vereceği için gün sonunda neler yaptığınızı not etmeniz faydalı olacaktır. Örneğin; “Bugün rehberlik panosu üzerinde çalıştık. Konumuz 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftası kapsamında yürütülen “Teknoloji Çağında Dijital Çocuklar” idi ve bu kapsamda 3D görsellere yer vererek öğrencilerin ilgisini çekmeyi başardık.”

-Başarısızlıklarınızı görmezden gelmeyin.

Çoğumuz başarılarımızı kutlarken bizlere tecrübe sağlayan başarısızlıklarımızı konuşmayı tercih etmeyiz. Oysa ki neler yaparsak tökezleriz sorusunun cevabı burada saklıdır ve tecrübe denen şey bir sonraki adımda taşa çarpmadan ilerlememizi sağlamaktadır. Sizler de staj boyunca gördüğünüz eksikleri mutlaka notlarınıza eklemelisiniz. Yoksa mesleğin başında iken bir danışanın 2.seansa gelmemesini mesleki başarısızlık olarak görebilir ve bu tür yanlışlara sıkça düşebilirsiniz.

-Cesaretinizi kaybetmeyin.

Son olarak kendinizi yetersiz görerek bir adım geride durmaktan çekinin. Edindiğiniz her tecrübe, gözlemlediğiniz her tür bilgi size bir sonraki adımı atma cesaretini verecektir. Başaramadığınız zamanlar da olabilir; ancak bu sizi yıldırmasın. Konumuz insan olduğundan sonuçların ne olacağını önceden bilmek zordur. Bazı zamanlar konuşmaya hasret bir danışanla geçirdiğiniz verimli seansları düşünürken bazı zamanlar da zorlu bir danışanla ilerletemediğiniz seansları düşünebilirsiniz. Unutmayın ki meslekte her alana hakim olmanız zordur. Çift terapisi konusunda uzman ama travma konusunda eksik kalmışsanız danışanınızı o konuda tecrübeli birine sevk edebilirsiniz. Bu sizi yetersiz bir psikolojik danışman yapmaz. Aksine ne yapacağını iyi bilen bir danışman yapar.

📍Mesleğe gönül vermiş biri olarak tüm kalbimle diliyorum ki umarım yolun başında olan sevgili PDR öğrencileri yılmadan ve yorulmadan bu yola devam ederler. O yüzden iyi PDR!

📍İyi çalışmalar dilerim.

📍Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar