🎙Podcast, dijital formatlarda yer alan, otomatik olarak indirilebilen ve genellikle konuşmalardan oluşan bir programdır. İlk olarak 2000’li yıllarda Apple’ın MP3 müzik oynatıcısı Ipod’larda ortaya çıktığı ve ABD’de yaklaşık 20 yıldır var olmasına rağmen ülkemizde yeni yetme bir popülerliği olduğu bilinmektedir.
🎙Podcast, kelime olarak ipod ve broadcast (yayın yapma) kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır.
🎙Podcast dosyalarının indirilebilir olması ve sesli yayın şeklinde sürdürülmesi aynı anda birden fazla iş yapma kolaylığı sağlamakta ve popüler uygulamalar aracılığıyla ulaşılması da podcast’ lere artı puan kazandırmaktadır.
🎙Psikoloji, temelini uzun yıllar öncesine dayandırmakla birlikte güncelleşerek varlığını sürdüren bir bilimdir. Değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran insanoğlu için hayatı kolaylaştırıcı uygulamalar kullanmak yoğun tempomuz için alternatif bir çözüm sunmaktadır.
🎙Psikoloji ve Podcast ilişkisine baktığımızda ise genellikle sohbet şeklinde geçen yayınların kişisel gelişim, kültür-sanat, film-kitap analizleri ve daha pek çok alanda keyifli birer dinleti olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Psikolojinin temel öğretileri, insanların bilinçlendirilmesi ve psikolojiyle bağlantılı konularda yapılacak bilgilendirmeler açısından podcast’lerin kullanılması alternatif bir seçenek olabilir. Halihazırda pek çok kanalda psikolojiye dair podcast’ler yayımlanmakta ve bilginin ulaşılabilir olması açısından önemli birer kaynak konumuna gelmektedirler.
🎙Podcast yayınları bir veya birkaç kişi üzerinden yürütülmektedir. Bir konu hakkında tek bir kişinin yapmış olduğu yayınlar genelde bilgilendirme amaçlı yayınlardır. Birkaç kişinin yürüttüğü yayınlarda ise birden fazla sunucu ve alanda bilgi sahibi bir konuk olabilmektedir. Örneğin; Psikolog Beyhan Budak’ın Kendine İyi Davran serisinin bir bölümünde Doğan Cüceloğlu’ nu konuk alması gibi.
Neden Podcast?
Günümüzde pek çok alternatif yayın veya benzeri uygulamalar varken neden Podcast tercih ediyoruz? Aslında bu sorunun pek çok cevabı olabilir; ancak seçenekler içerisinde en yaygın cevap \”yoğunluk\” olacaktır. Herkesin bir yerlere yetişmeye çalıştığı bu çağda, insanların vakit geçirmekten en çok hoşlandığı dijital işler müzik sektörü ve video kayıtları diyebiliriz. Evde yapacağımız basit bir kendin yap fikirleri veya farklı bir lezzet arayışında ilk durak genellikle YouTube oluyor. İzleyerek öğrenmek en kalıcı yollardan biri ne de olsa! Aynı zamanda işe gitmek için sıklıkla kullandığımız metrodayken arka fonda çalan sakin bir şarkı, insanı motive eden ve dinginliğe uzanan bir yolculuğun bir parçası olmaz mı! İşte bu basit sebepler ve kısıtlı miktarda kullanabildiğimiz zaman olgusuna anca daha işlevsek ve alternatif bir uygulama eşlik edebilir.
Podcast yayınları müzik ve videonun bir birleşimi olarak da görülebilir. Bilgilenmek üzere izlediğimiz videolarda görselite de bulunduğundan telefona bakmak için müsait olmadığınız bir ortamda videolar kullanışsız kalmaktadır. Özellikle iş yerleri gibi alanlarda kulaklıkla çalışma olanağı varken video izleme, \”işi aksatma\” veya \”müşteriye gerekli özeni göstermeme\” gibi olumsuz fikirleri çağrıştırabileceğinden kullanımı zorlaşmaktadır. Ancak Podcast\’ ler bu anlamda bir devrim niteliğinde. Hoş bir müzik üzerine sohbetler, hikaye anlatımları, psikoloji analizleri gibi pek çok kategoride keyifli zaman geçirme fırsatı bulabilirsiniz. Özellikle seri halinde ve konuklu sohbetler en ilgi çekici kategorilerden biridir. Ne yazık ki ülkemizde Podcast fazlaca gelişmemiş olduğundan sınırlı sayıda içerik üretici bulunmaktadır. Sponsor desteğiyle daha kaliteli yapımlar ortaya konulsa da Instagram, YouTube gibi sosyal medya devlerinin yatırımları arasında henüz gelişmekte olan bir platform diyebiliriz. Ancak özellikle daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefleyen içerik üreticiler bu alanda yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladılar. Özellikle küçük işletmeler ya da bireysel hesaplar takip edilmesi ve gelişimlerine destek olunması gereken kitleler diye düşünüyorum.
🎙Benim önerdiğim birkaç podcast yayını ise şunlar;