Dr. Phil Stutz, parkinson rahatsızlığı ile mücadele eden bir psikiyatristtir. 74 yaşındaki Stutz, kendi terapi yöntemini geliştirmiştir. Danışanı olan ünlü oyuncu Jonah Hill, Stutz’ un yöntemlerini oldukça başarılı bulduğundan biyografik bir belgesel çekmeye karar verir.

“Bu filmi yapıyorum; çünkü terapiyi ve terapide öğrendiğim gereçleri mümkün olduğunca çok kişiye, film aracılığıyla vermek istiyorum.”

Belgeselde ilk kez yaşadığı bir kayıptan bahseden Stutz, travmayı ayrıntılandırarak anlatmaktan çekinmiyor.

“Ağabeyimin ölümü, omzumda taşımam gereken ağır bir yüke dönüşmüştü.”

Bazı temel hislere dair öznel bir yorumda bulunmak Stutz için dünyayı anlamanın bir tür yoludur.

“Utanç, mahcubiyet evreni bir arada tutan tutkaldır aslında. Bu deneyim sayesinde başkasıyla bağ kurmaya mecbur kalırsın.”

Jonah Hill, psikiyatriste ilk kez geldiğinde özgüven sorunu yaşadığını itiraf ediyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de medyanın kilosu hakkında ciddi derecede baskı yapmasıdır.

“İlk seansımızda, gerçek özgüven belirsizlikte yaşamaktır.” demiştin.

Stutz’un parkinsonla mücadelesi vücudunun verdiği tepkilerle kendisini gösterir. Hill ise Stutz’ un durumu hakkında yorumlarda bulunur.

“Parkinsonlu biriyle empati kuramam; ama sence bu seni duygusal açıdan korkutan bir karar vermekten kaçınmakta kullandığın bir özür olabilir mi?”

Minnet duymak üzerine kısa bir uygulama yapan ikili, psikiyatristin yönlendirmesiyle kendisi hakkında bir yolculuğa çıkar.

“Minnettarlık, mümkün olduğu kadar sık içinde bulunman gereken bir ruh halidir.”

Stutz, kişinin perspektifinin gelişmesinin bazı ipuçlarıyla ölçülebilir hale geldiğini savunur.

“Pek çok kişi rüyasında evinde gizli bir oda keşfettiğini görür. Rüya tabirinde bu, bilinçlenmek anlamına gelir.”

Stutz’ un x tarafı, radikal kabullenme, minnet akışı, kayıp hazmetme, gerçekliğin üç öğesi (acı, belirsizlik, daimi çaba), gölgeler gibi kavramları açıkladığı görsel terapi ile ilgili konuştukları kısımlar siyah-beyaz, belgesel hakkında konuştukları kısımlar ise renkli olarak çekilmiştir. Bu şekilde gerçek dünyayla karma bir çekim yapılmak istenmiş.

Keyifli seyirler dilerim.

Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar