✏️Verimli ders çalışma, yaşamının çoğu sınavlarla geçmiş bireyler için oldukça önemli bir konudur. Bazı zamanlar herkesin fayda sağladığı yöntemlerin sizde işe yaramadığını düşünürsünüz. Şikayetler çoğunlukla dikkati toplayamama, çevresel etkenlerin engelleyici faktörleri gibi sorunlardan oluşur.

✏️Peki dikkat toplama konusunda başarılı sonuçlar elde etmek için kullanılabilecek aktif bir teknik var mı? Bu soruya son zamanlarda sıkça konuşulan Pomodoro Tekniği ile cevap arayabiliriz. Domates tekniği olarak da geçen Pomodoro, iyi bir hazırlığın bir konunun ardından çözülen testlere benzer. Verim aldıkça kişinin tatmin düzeyini yükselten tekniğin ortaya çıkışı ve temel özelliklerine bir göz atalım:

🖍1980 yılında Francesco Cirillo tarafından geliştirilen teknik, Cirillo’nun domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısını kullanması sebebiyle domates tekniği olarak da adlandırılır.

🖍Pomodoro, İtalyanca domates anlamına gelmektedir.

🖍Temelde 25 dk çalışma, 5 dk mola verme şeklinde düzenlenir.

🖍25 dk’lık çalışma süresince dikkat dağınıklığına sebep olabilecek ve motivasyonu etkileyecek her türlü uyarıcıdan uzak durulur. Aynı şekilde 5 dk’lık mola süresince de dersle ilgili herhangi bir şey düşünülmez. Böylece o an yaptığınız işe tam konsantrasyon sağlanır.

🖍4 Pomodoro (25+5) sonrasında 20 veya 30 dk’lık uzun bir dinleme süresi veriliyor.

✏️25 dk’lık periyotlar uzun süren çalışmalara alışmış kişiler için başlangıçta verimsiz olarak görülebilir; ancak uzun süreli çalışmalarda dikkat dağıtıcı öğeler fazla olduğundan verim düşmektedir. Bu teknikle beraber 25 dk’lık periyotlarda tam motivasyon sağlanmış olur.


✏️Cirillo’nun Pomodoro’yu anlatan bir kitabı şöyle;

✏️Pomodoro Tekniği, kolay uygulama imkanı sağladığından günlük çalışmalarda ve sınav hazırlıklarında rahatlıkla kullanılabilir. Alternatif olarak 20.yy’ın önemli bir bilim insanı olan Richard Feynman’ın geliştirdiği bir teknikten de kısaca söz etmek istiyorum.



✏️Feynman Tekniği, 4 adımdan oluşmaktadır.

🖌Çalışacağınız konuyu belirleyin.

🖌Konuyu bilmeyen birine anlatır gibi anlatın.

🖌Anlamakta zorlandığınız noktada kaynağa dönün.

🖌Konuları basitleştirin ve aralarında benzerlik ilişkisi kurun.


✏️Feynman, tekniği anlatırken şöyle der: “Çalıştığınız konuyu 6 yaşında bir çocuğa anlatabiliyorsanız öğrenmişsiniz demektir.” 2.adımda söz edilen basit ama düşündürücü bu durum, öğrenme konusuna farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır.


✏️Keyifli ve bol verimli çalışmalar dilerim.

✏️Psiket..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar