Başarılı bir psikiyatristsiniz. Meşhur vakalarla çalışıyorsunuz ve ününüz yayılıyor. Yönteminiz ise Sanat Terapi. Yalnız bir sorun var: sanat, zihninizi ele geçirmeye başladı! Hastalarınız ise size yardımcı olmak için birtakım yasadışı işlere başvuruyor. Onlarla birlikte hareket ederek travmanızın üzerine gitmek mi yoksa kendinizi olduğunuz gibi kabul etmek mi? Seçim sizin!

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin Adı: Ruben Brandt: Collector

Yönetmen: Milorad Krstic

Oyuncular: Ivan Kamaras, Csaba Marton, Henry Grant, Katalin Dombi

Tür: Suç / Gerilim

Süre: 1 Saat 36 Dakika

Yıl: 2018

Ülke: Macaristan

NEDEN İZLEYELİM?

Ruben Brandt, sanat terapi ile çalışan bir psikoterapisttir. Hastaları ilginç rahatsızlıklara sahip olsa da Ruben onları sanatın gücüyle bütünleştirmeye çalışır. Korumalık yapan Bye-Bye Joe, iki boyutlu soyguncu Membrano Bruno ve hacker Fernando ile bireysel çalışmaların yanı sıra grup çalışmaları da yapmaktadır.

Bye-Bye Joe, heykel rolüyle sessizliği ve dinginliği deneyimlerken Bruno kontrolden çıkan yeme isteğini taş oyma ile düzenlemeye çalışır. Fernando ise güvenli ağlarına sızma dürtüsünü bastırmak için mızıka çalar. Grubun asıl hikayesi kleptomani ile mücadele eden akrobasi uzmanı Mimi’ nin katılımıyla başlar. Mimi, bir dergide Ruben için atılan ‘sanatsal ruhları iyileştirmek için en iyi psikiyatrist’ başlığını görür ve Ruben’ e bu sayede ulaşır.

Ruben uzun zamandır bazı tabloların ona saldırdığı ve onu öldürmeye çalıştıklarını içeren bir dizi hayaller görmektedir. Tablonun karakterleri ile giriştiği mücadeleyi kazandığında kendisine gelir ve her şey normale döner. Ancak her geçen gün bir başka tablo kendisine saldırmayı beklemektedir.

Ruben’ in atakları gün geçtikçe artmakta ve bu durumu fark eden hastaları ona yardım edebilmek için Ruben’ e saldıran tabloları bulundukları müzelerden çalmaya karar verirler. İlk olarak Edouard Manet’ in Olympia isimli tablosunu Pairs’ te bulunan Musee d’Orsay müzesinden çalarlar. Ruben tabloyu gördüğünde tepki vermez. Ancak içten içe de bir rahatlama hisseder.

Birlikte çalmaya devam eden ekibin karşısında Kowalski isimli bir dedektif ile haberlerde tabloların değerini duyan bir mafyanın adamları vardır. Zorlayıcı bir serüvene katılan ekibin gezdikleri şehirler ve filmde yer alan karakterler ilginç özelliklere sahiptir. Çift göz, iki boyut vb. Tüm bunlar yine sanatla var olan sürrealist bakış açısının izleridir.

NASIL DEĞERLENDİRELİM?

Ruben’ in sanat eserleri karşısındaki tepkileri her ne kadar çocukluk travmaları ile bağlantılı görülse de akıllara meşhur bir sendromu da getirmektedir: Stendhal Sendromu! Bu sendromu yaşayan kişiler, gördükleri eşsiz sanat eserlerinin karşısında kendilerinden geçerler. Kalp çarpıntısı, dengeyi kaybetme hissi gibi bazı özelliklerle kendini gösteren bu sendromun ismi, Fransız yazar Marie-Henri Beyle yani bilinen adıyla Stendhal’ dan gelmektedir.

2018 yılında gösterime giren film, yönetmen Milorad Krstic’ in ilk uzun metrajlı filmi olma özelliği taşıyor. Animasyon tarzında çekilmesi ve görsel şöleniyle izleyiciyi kendisine çekmeyi de başarıyor. Öyle ki Variety Dergisi, film için “kusursuz bir sinema ve sanat ansiklopedisi” ifadesini kullanmaktan çekinmemiş!

Filmle ilgili çekici bir başka ayrıntı ise Ruben’in babasıyla ilgili anılarında görülen 25. kare hikayesi! Ruben’in babasının bilinçaltı üzerine deneyler yapan bir bilim insanı olduğu öğrenildikten sonra ona izlettiği filmler öne çıkar. Sorunlarının sanatla olan bağlantısının aktarılmasıyla birlikte film şeridi, Kowalski’nin eline geçer. Reklam sektöründe, bilinçaltına yerleştirilmesi istenen bir fikir varsa 25. kareye eklenir. Söz gelimi ilk kez sinemada bir gösterimde mısır ve kola içmeyi teşvik eden bir kare eklenmesiyle birlikte bu yiyeceklerin satışında artış olmuştur.

Gelelim filmin arka fonunda sık sık çalan şarkı ile 13 meşhur tabloya!

Şarkı: Oops I Did It Again – Haley Reinhart

TABLOLAR

  • Diego Velazquez- İnfanta Margarita Teresa in A Blue Dress
  • Eduard Manet- Olympia
  • Sandro Botticelli- The Birth of Venus
  • Edward Hopper- Nighthawks
  • Hans Holbein- Portrait of Duke Antony The Good of Lorraine
  • Vincent Van Gogh- Portrait of The Postman Joseph Roulin
  • Andy Warhol- Double Elvis
  • Tiziano Vecellio- Venus of Urbino
  • Frederic Bazille- Portrait of Renoir
  • Pablo Picasso- Woman with Book
  • Franck Duveneck- Whistling Boy
  • Paul Gauguin- Woman Holding a Fruit
  • Reen Magritte- The Treachery of Images

Herkese keyifli seyirler dilerim.

Psiket..

Sanat Terapi’ ye ilgi duyuyorsanız, “Sanat Terapi ve Analitik Psikoloji Temalı Film Önerisi” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

KAYNAKÇA

https://www.infreza.com/ruben-brandt-collector/

https://psikoofis.com/icerik/stendhal-sendromu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar